mangga

Sunday, October 12, 2008

Resipi Biskut Raya



Cornflakes Meringues Hazel@myresipi.com


Bahan-bahan ( +/- 100biji )
220gm Cornflakes
125gm Choc Chips
150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
3 Biji Putih Telur
1-2 Sth Vanilla Esen
60gm Almond Sliced
Cara-cara Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
Masukkan gula sikit2 hingga habis
Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30minit. (Ataupun hingga kekuning2an)

Chocolate Treasure Cookies sunkist@myresipi.com
mama zieza's secret recipe :) taken from mamazieza's fotopages



Bahan-bahan ( 100 biji )
250 gram mentega
25 gram susu tepung
65 gram gula kastor
250 gram tepung gandum
65 gram tepung jagung
50 gram serbuk koko
BAHAN2 UNTUK TOPPING:
2 cawan cornflakes
500 gram coklat masakan putih
50 gram badam cincang (almond nibs)
50 gram golden raisins/blackcurrents (saya guna blackcurrents)
Cara-cara Ayak tepung gandum bersama tepung jagung, susu tepung, serbuk koko
Pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan bahan2 yg diayak tadi. Kacau doh hingga sebati
Bulatkan doh kecil2 dan letakkan di dalam cawan kertas.
Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
Apabila sudah masak, biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dihias.
CARA2 MEMBUAT TOPPING:
Cairkan coklat masakan putih menggunakan cara double boiler (sy masukkan sedikit lemak sayur).
Apabila sudah cair, masukkan cornflakes, almond nibs dan raisins/blackcurrents. Kacau sehingga sebati.
Sudukan sedikit campuran coklat masakan tadi ke atas biskut.


Frambozen Kenari
Online URL : http://www.resipi.net/cookbook//question.php?ID=257
________________________________________


Bahan-bahannya
2 cawan tepung serbaguna
2 biji telur, diasingkan putih dan kuning telur (kuning telur masuk dalam adunan..putih telur, pukul untuk marringue)
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan majerin atau mentega, dilembutkan
1/2 cawan badam cincang
1/2 cawan jem raspberi ataupun strawberi(saya guna blackcurrent)

Topping(Meringue)
1/3 cawan gula halus
(2 butir putih telur dari bahan kat atas)
2 sudu teh tepung jagung

Hiasan
1/2 cawan hirisan badam

Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 200 darjah C.
2. Campurkan tepung, kuning telur dan 1/2 cawan gula, garam, majerin/ mentega dan 1/2 cawan badam cincang.

Perhatian:
Doh akan keras sikit. Tekan doh pada loyang pembakar 9 x 9 x 2 inci dan bakar sehingga ia kekuningan selama 15 - 20 minit.
Biarkan base biskut sejuk sedikit dan kemudian sapukan jam.

Topping
1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi dalam mangkuk steel yang bersih dari air dan minyak sehingga ia kental dan memekat.
2. Masukkan 1/3 cawan gula halus sedikit demi sedikit dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga ia likat dan kilat.
3. Sapukan meringue (adunan putih telur) di atas jem dan taburkan dengan 1/2 cawan hirisan badam.
4. Bakar pada suhu sederhana (180 darjah) selama 8 - 10 minit atau lebih ( dekat 20 min) sehingga topping meringue menjadi kekuningan sedikit.
5. Biarkan sejuk sedikit barulah dipotong 1 1/2 inci segi empat.

Nuffnang